Hyvä isä sentään! – otsikolla kirjoitetaan Kotivinkissä 16/06 isäksi tulemisesta. Artikkelissa mainitaan myös isäksi tuleminen adoption kautta:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jos perhekoko kasvaa adoption kautta, siinäkin nainen ja mies tuntevat eri tavoin. Miehet kypsyvät myös adoptioon naisia hitaammin.

 

Pitää varmasti paikkansa. Minusta ainakin on ajoittain tuntunut siltä, että olen yksin tämän odotuksen kanssa. Tuntemukseni ovat kuitenkin osoittautuneet vääriksi – onneksi. Mieheni odottaa tulevaa lastamme ihan yhtä innokkaasti kuin minäkin. Tosin omalla rauhallisella tavallaan. Ja pienissä asioissa se pilkahtelee esiin.  Ehkä aikaisemmin näkemä unenikin kuvaa odotuksemme erilaisuutta. Jossitteluhan on aina hyvästä, joten tulkitsen untani näin jälkikäteen. Mieleen on jäänyt hyvin unen värimaailma, poltetun oranssin värinen  maisema, ahdistukseni ja päällämme olleet vaatteet. Minulla oli pitkät housut, poolopaita ja kaulassa huivi. Sekä musta, puolipitkä villakangastakki. Miehelläni puolestaan oli beiget shortsit ja tummansininen verryttelytakki. Molemmilla tumma yläosa, mutta minulla paljon raskaampi.

 

Eräänä sunnuntaina huomasin mieheni lukevan Hesarin "syntyneet" -palstaa. Havahduin asiaan varsinaisesti silloin, kun aloimme vitsailemaan nimistä. Mies heitti ilmaa jonkin kommentin ja hörähdimme nauramaan. Ja viime sunnuntaina, päiväkahvin aikaan, hän yhtäkkiä kysyi: "Mikä sille NN:lle (ajattelemamme nimi tytölle) sopisi toiseksi nimeksi?" Polvet olisivat varmasti pettäneet alla jos en jo valmiiksi olisi istunut. Osaa mies yllättää!

 

Tokihan meillä on valmiina nimi sekä tytölle että pojalle. Siis kutsumanimi. Toisesta (ja mahdollisesta kolmannesta) nimestä ei oikeastaan ole ollut puhetta. Eri vaihtoehtoja on tullut heitettyä ilmaan, mutta mikään ei ole kolahtanut. Voihan käydä niinkin, että lapsemme ei ole kaavailemamme nimen näköinen. Olemme siis ajatelleet "Einaria" mutta poika onkin ihan "Sixtenin" näköinen! Tässä kohtaa olemme jälleen kerran ajatelleet myös biologista äitiä ja hänen lapselle hätäkastetta varten antamia nimiä. En tiedä, että saammeko tietää ne. Jos vaikka hänen antamasta nimestä tulisi yksi lapsen nimistä.

 

Samaisessa Kotivinkin artikkelissa puhutaan myös isyydestä eri näkökulmista. On olemassa biologinen isyys (tämä lienee selevä), juridinen isyys (tulee automaattisesti, jos lapsi syntyy avioliitossa), sosiaalinen isyys (mies, jonka lapsi mieltää isäkseen) sekä psykologinen isyys (tunnepohjainen, kiintymykseen perustuva isä-lapsi suhde). Ja viimeinen näistä varmasti se tärkein, vaikkei muunkaanlaista isyyttä sovi sulkea pois.